Călătorie în lumea cărţilor

Această prezentare necesită JavaScript.

Pentru un cititor înrăit sau pentru orice om care îşi doreşte măcar câteva minute de linişte după o zi obositoare de muncă sau de şcoală, trebuie să existe câteva locuri în care toate aceste persoane să se poată relaxa. Unul dintre spaţiile mele preferate de acest gen este Librăria Bastilia. Situată parcă strategic în rondul de la Romană, aşa încât toată lumea să aibă acces uşor, într-o clădire istorică îţi trezeşte interesul încă de la intrare. Odată ce păşeşti pe uşa librăriei eşti izbit de un miros plăcut, care îţi permite să porneşti într-o călătorie într-un necunoscut şi nesigur trecut, şi o căldură aparte care îţi dă impresia că eşti binevenit şi aşteptat cu mult drag de toţi cei prezenţi, de la angajaţi la toţi ceilalţi oaspeţi. Pe mine m-a fascinat acest loc de când l-am vizitat pentru prima dată. Cred că cel puţin în Bucureşti este printre cele mai călduroase, interesante şi utile librării. Pot să vă spun că am vizitat şi librăriile Humanitas, Cărtureşti sau Eminescu însă niciuna nu s-a ridicat la nivelul Bastiliei. Poate sunt puţin subiectivă, dar acest loc a reuşit să devină unul de suflet, în care ştiu că pot să mă refugiez oricând am nevoie de linişte sau vreau să mă relaxez şi să mă încălzesc savurând o ceaşcă de ceai/cafea.

Librăria este organizată pe 3 nivele, dintre care ultimul este de fapt o ceainărie. De ceva timp au amenajat la demisol şi un spaţiu dedicat copiilor cu cărţi, jucării şi tot felul de lucruri speciale pentru ei. Decorul este modern, dar totuşi se îmbină cu arhitectura veche a clădirii. Pereţii sunt împodobiţi cu tot felul de citate interesante şi jucăuşe, iar la mansardă un pictor a creat nişte adevărate opere caricaturiste foarte amuzante, care pot înveseli pe oricine le observă. Nici măcar lustrele nu au scăpat de amprenta originală a librăriei, ceea ce la face şi pe ele să se încadreze perfect în spaţiu. Pe lângă design-ul inspiraţional şi atmosfera primitoare, Bastilia ne invită la o mulţime de evenimente care mai de care mai interesante, de la lansări de carte, seri de lectură sau concerte, până la proiecţii şi tot felul de alte acţiuni. Este locul perfect unde poţi  învaţă ceva nou, într-un spaţiu plăcut şi într-o atmosferă relaxată şi degajată. Cred că nu există săptămână în care să nu găseşti o activitate la care să poţi participa. După părerea mea, la acest capitol Bastilia primeşte un mare plus de la toţi cei care îi trec pragul. Totodată aici puteţi să va aduceţi fără nicio grijă copiii ca să-și petreacă  1-2 ore ascultând poveşti sau urmărind teatru de umbre. Decorul demisolului este unul vesel şi plăcut, care îi va purta pe cei mici în lumea personajelor îndrăgite. Copiii se simt în siguranţă, au şansă să ia contact cu alţi prichindei de vârstă lor şi îşi pot petrece timpul într-un mod mai constructiv, mai interesant, mai educativ decât dacă ar stă câteva ore cu ochii în televizor. Ei sunt atent supravegheaţi şi sunt ajutaţi de angajaţi dacă nu se descurcă. În general, sunt impresionaţi de ceea ce văd şi parcă sunt hipnotizaţi de tot ceea ce se întâmplă în jurul lor, făcându-i să plece mai mereu fericiţi şi dornici să revină cât mai repede. Aș putea spune că Bastilia le oferă copiilor un loc în care să-şi dezvolte creativitatea, capacitatea de înţelegere, inteligenţa, îi face să fie mai deschişi şi mai încrezători în forţele proprii.

Pe lângă toate aceste activităţi organizate de Bastilia până la urmă este o librărie şi trebuie să o analizăm şi din acest punct. Pot spune că oferă o varietate de cărţi de tot felul: ştiinţifice, psihologice, beletristice şi aşa mai departe, care sunt foarte bine împărţite pe categorii, în aşa fel încât cumpărătorul să poată găsi destul de repede ceea ce caută. De asemenea, dacă nu eşti sigur în privinţa cărţii pe care ai vrea să o achiziţionezi, te poţi refugia într-una dintre camerele de lectură pentru a putea citi în linişte câteva pagini şi a-ţi putea face o idee despre conţinutul acesteia. Şi dacă tot suntem la capitolul “încăperi speciale” librăria le pune la dispoziţie vizitatorilor fumători o Afumerie, unde pot savura liniştiţi o ţigară fără a-i deranja pe ceilalţi oaspeţi. Din păcate atunci când vrei să împaci pe toată lumea şi îţi doreşti să creezi un spaţiu potrivit pentru toţi, vor exista şi oameni invidioşi sau rău-voitori care vor încerca să te traga în jos, dar important este să ştii cum să treci peste şi să continui ceea ce faci.

Eu vă recomand din tot sufletul Librăria Bastilia tuturor, de la mic la mare şi vă pot garanta că nu veţi regreta. Odată ce le veţi trece pragul veţi rămâne uimiţi şi cu siguranţă vă veţi întoarce. Dacă vreţi un loc unde să vă relaxaţi sau unde să vă aduceţi copilul ca să-şi petreacă timpul într-un anturaj plăcut, vă sugerez să faceţi o vizită. Aştept părerile tuturor despre Bastilia şi sper că va deveni şi pentru voi un loc de suflet ! 😉

R.C

Be First to Comment

Lasă un răspuns