Shangri-La – Crucea de sub Antarctica

”Din întâmplare, am descoperit un secret teribil. Prețul pe care ți-l cer, cititorule, dacă accepți să-mi cunoști povestea se numește încredere. Trebuie să fiu sigur că vei merge până la capăt, că te vei aventura cu mine. Apoi va trebui ca tu să decizi dacă existența mea să fie dezvăluită celorlalți cititori sau, dimpotrivă, să fie trecută sub tăcere pentru totdeauna.”

Cum credeți că ar fi lumea dacă unul dintre cele mai importante evenimente istorice s-ar dovedi o uriașă, dar bine gândită minciună ? V-ați gândit vreodată că există o posibilitate ca ceea ce luăm noi ca pe un adevăr imbatabil, nu este de fapt așa ? Romanul Shangri-La de Julio Murillo abordează într-un mod cât se poate de interesant și palpitant această situație. Încă de la primele pagini ești prins în mrejele acțiunii și chiar dacă poți fi puțin sceptic cu privire la numărul mare de personaje și întâmplări de la început, vei descoperi pe parcurs că totul se unește perfect într-un tot unitar. Romanul spune povestea lui Heinz Reiner, un om care este considerat mort de șase ani. Acesta cunoaște un secret uriaș, motiv pentru care se ascunde și încearcă să fie misterios, precaut pentru a nu le oferi celor care îl caută ocazia de a-l găsi. El decide să dezvaluie informațiile știute unui ziarist, pe nume Simon Darden, deoarece încearcă să demaște minciunile, dar totodată să scape de povara care îl apasă de șase ani. Acțiunea se complică atunci când intervine și o organizație secretă care încearcă să păstreze toate evenimentele în taină. Cu fiecare pas cititorul descoperă câte ceva nou, ceva care schimbă situația. Totuși unul dintre cele mai importante lucruri este faptul că autorul reușește să dezvaluie totul încet, încet, creând astfel un suspans aparte și o dorință nestăvilită de cunoaștere.  Pur și simplu cititorul nu poate să se plictisească și nu reușește să lase cartea din mână. Cu fiecare pagină îți dorești să descoperi ce urmează, să vezi care va fi deznodământul. Un alt avantaj și probabil motivul pentru care Shangri-La a câstigat premiul pentru roman istoric “Alfonso al X-lea” este logica și descrierea riguroasă a evenimentelor și personajelor istorice. Acest lucru îi dă o notă de realism, de credibilitate și îl pune pe cititor în situația de a se gândi serios dacă totul este doar o poveste sau ceea ce susține romanul poate fi chiar real. Totuși chiar dacă acțiunea ocupă o mare parte din carte, la un loc de cinste se plasează și o doză de romantism, de dragoste. Iubirea cu năbădăi dintre Heinz Reiner și o violonista a Orchestrei filarmonicie din Berlin, constituie un punct al romanului care îl face pe cititor să trăiască la intensitate maximă sentimentele celor doi.

În încheiere vreau să vă spun că pentru mine Shangri-La a devenit una dintre carțile mele preferate. Chiar dacă autorul nu este unul foarte cunoscut, cred că poate deveni un nume important al literaturii de tip thriller. Acțiunea se petrece în prezent, dar unul puternic îmbogățit cu elemente istorice, creând astfel o lume foarte interesantă. Dacă v-am captat atenția sper să citiți și voi acest roman superb și să rămâneți cu aceeași impresie plăcută. Și ca să închei într-o notă frumoasă, vă prezint citatul meu preferat: “Nu ai cum să știi și nici să analizezi ce este iubirea, nu poți decât să o trăiești !”.

Be First to Comment

Lasă un răspuns