La vânătoare de instrumente

ukulele01

Cred că nu sunt singura care şi-a dorit de mică să cânte la un instrument. Părea aşa de interesant şi totodată aveai senzaţia că vei arata mai special în faţa celorlalţi. Totuşi, până acum vreo 2-3 luni toate lucrurile acestea nu erau decât o aspiraţie destul de puţin probabilă. Dar cum mie când mi se pune pata pe ceva trebuie să merg până la capăt, la câteva zile după ce am devenit în sfârşit majoră am zis gata, îmi cumpăr un instrument. Aşa că, după ce am evaluat piaţa, am hotărât că cea mai bună soluţie ar fi un ukulele. Dacă nu ştiţi ce este vă lămuresc acum. Un ukulele este de fapt o chitară hawaiană; practic are dimensiuni mai mici decât o chitară acustică sau clasică şi are doar 4 corzi. De ce am ales să-mi iau un astfel de instrument ? Păi, în primul rând, am făcut un calcul simplu, eu am 5 degete la o mână, iar o chitară normală are 6 corzi, deci ceva nu iese. Aşa că mi s-a părut că o să mă descurc mai bine cu 4, logic. După, a mai contat şi factorul preţ (nu găseşti o chitară acceptabilă sub 250 lei) şi faptul că mi s-a părut că o chitară este alegerea perfectă pentru mine: e uşor de transportat şi face o impresie bună oriunde o duci.

Hotărârea a fost luată, mai rămânea doar să aleg ziua în care să plec la vânătoare de instrumente şi să găsesc pe cineva care să mă însoţească. Aşa că, într-o zi ploioasă de joi am plecat spre un magazin de muzică împreună cu o colegă şi cu vărul meu, care trebuia să fie pe post de ghid într-ale chitării. După ce am mers pe jos vreo 3 staţii, pentru că nu ştiam exact pe unde trebuie să o luăm, am ajuns la destinaţie. Şi de aici începe balul: trebuia să testăm nişte ukulele. Eu, cum eram pe lângă total, m-am gândit să las cunoscătorii să se ocupe. Mă rog, după ce am testat vreo 3 sub privirea total nedumerită a vânzătorului, care în afară că ne-a dat un MI folosindu-se de un fel de fluier, nu a putut să ne fie de prea mare ajutor (ne-a informat spăşit că nu are cunoştinţe muzicale), am ales ! Cu noua mea achiziţie sub braţ şi cu nişte speranţe cât casa, m-am întors acasă. Bine, nici drumul cu autobuzul nu a fost lipsit de câteva priviri curioase din partea călătorilor şi o “încurajare” din partea unui bătrânel (fost profesor de muzică), care mi-a spus că nu o să reuşesc să învăţ fără ajutor de specialitate. Aşa am ajuns acasă şi am început să mă obişnuiesc cu noua jucărie. Din păcate n-am avut prea mare succes. Totul părea mult mai complicat decât ce văzusem eu la cei care cântau. Parcă aveam două mâini stângi. În mintea mea am crezut că o să fiu o maestră în doar câteva zile, dar când colo abia puteam să cânt şi cele mai simple acorduri. Totuşi, cu puţină perseverenţă am ajuns să învăţ câteva melodii mai scurte, nişte lucruri de bază şi pot spune că m-am obişnuit cu ritmul. Este complicat, dar destul de catchy.

Pentru cei care îşi doresc să-şi cumpere un instrument pot doar să vă spun că ar fi bine să mergeţi însoţiţi de un cunoscător la magazin (dacă nu vreţi să fiţi păcăliţi) şi să nu vă aşteptaţi să fiţi buni de la început dacă nu aveţi studii muzicale. În caz că vreţi să vă luaţi un ukulele ca mine, am câteva precizări de făcut:

AVANTAJE

 • Este mic şi uşor de transportat
 • Dacă nu eşti foarte îndemânatic poţi să înveţi să cânţi la el până la urmă
 • Există multe tutoriale şi site-uri care te pot ajuta să deprinzi lucrurile de bază
 • Este un instrument care îţi permite să improvizezi mult (ex : dacă ştii 4 acorduri, poţi cânta mai multe melodii)

 DEZAVANTAJE

 • Mai puţine corzi nu înseamnă neapărat mai simplu
 • Se spune că dacă înveţi să cânţi la ukulele îţi va fi greu să faci trecerea la o chitară
 • Uneori corzile cu care comperi un ukulele (asta se întâmplă şi la chitare) nu sunt chiar cele mai bune.

Deci, dacă vreţi să învăţaţi să cântaţi la un instrument, eu cred că ar trebui să încercaţi. Până la urmă nu aveţi nimic de pierdut şi vă veţi distra cu siguranţă ;).

3 Comments

 1. Vick said:

  Încearcă Hora Travel(metal), pentru o chitară de incepatori e suficientă și costă 150 lei. În plus, arată mișto și e aproape iertătoare cu degețelele neinitiate. Are o tonalitate mai ridicată dar nu suna rău deloc.

  Mai 28, 2015
  Reply

Lasă un răspuns