Ratingul mai presus de adevăr

971179_285749621562094_1707321209_n_by_unknowkittyvictoria-d6u3hzwEram cât de cât conştientă de faptul că astăzi jurnalismul de succes se bazează pe bârfă, dar parcă nu m-am gândit că e chiar aşa. Poate că acesta este un motiv pentru care nu aş putea să lucrez în domeniu…Nu mi se pare deloc etic să răstălmăceşti vorbele unei persoane numai ca să poţi să ai un rating mai mare decât cel al concurenţei sau ca să atragi mai mulţi cititori. După ce vă voi aduce câteva argumente sunt curioasă ce părere veţi avea voi despre atitudinea aşa-zişilor jurnalişti actuali.

Acum câteva zile am urmărit un interviu cu o vedetă de la noi. Nimic nu părea ieşit din comun sau nu mă ducea cu gândul că va deveni subiectul unei ştiri de genul breaking news. Dar cum niciodată nu trebuie să-i subestimăm pe jurnaliştii însetaţi de scandal, la interval de vreo oră apare un titlu mare (ca să-l vadă tot chiorul): “AFIRMĂ CĂ SPERĂ SĂ SE CĂSĂTOREASCĂ DAR A ARUNCAT INELUL DE LOGODNĂ !!!” (am reformulat pentru a nu dezvălui numele vedetei). Wow ! Lumea începe să tragă concluzii şi să acuze vedeta că ar fi jucat teatru, mai ales pentru că fusese ataşat articolului un video din timpul interviului (ca totul să pară mai profi şi să fie mai convingător). Poate aş fi înclinat să cred ştirea dacă nu aş fi cunoscut adevărul. De ce ? Păi totul se datorează faptului că respectivul site de scandal s-a folosit doar de o parte a interviului în aşa fel încât să incriminez vedeta şi totul doar pentru a atrage cititori. Nu înţeleg care este motivul pentru care trebuie să se apeleze la astfel de tertipuri. Mie mi se pare de-a dreptul înjositor. Este adevărat că şi telespectatorii/cititorii sunt atraşi de scandal şi bârfă mai nou (din păcate cam asta vinde pe la noi), dar cred că ar trebui să existe nişte limite. Nu poţi să te joci chiar aşa cu viaţa unei persoane. Poate că vedetele nu le dau prea multă atenţie sau asta încearcă să arate presei, însă cu siguranţă sunt afectate.

Este atât de multă mâncătorie în presă că uneori chiar nu realizăm ce se întâmplă. Poate se datorează şi faptului că noi, oamenii, părem încântaţi de situaţie şi îi încurajăm indirect. Voi ce credeţi: ar trebui sau nu să se schimbe metalitatea jurnaliştilor ?

Be First to Comment

Lasă un răspuns