The Giver (Darul lui Jonas)

the-giverPutem vedea cu ochiul liber că lumea din jurul nostru pare să se destrame datorită conflictelor. Nu contează dacă vorbim despre discriminări bazate pe culoarea pielii, religie sau sex, de fiecare dată acestea pot degenera și pot ajunge să afecteze întreaga populație. Bazat pe ideea eliminării factorilor generatori de acțiuni negative, filmul „The Giver” (în română tradus total aiurea “Darul lui Jonas”) prezintă o realitate la care unii poate am visat cândva. Dar dacă această viață aduce o dată cu ea și câteva consecințe semnificative ?

Jonas este un adolescent aparent normal, care se distrează alături de prietenii săi într-o lume puțin mai diferită de a noastră. Totul se schimbă în viața lor în momentul în care copilăria trebuie să ia sfârșit și ei trebuie să-și primească meseriile. Dacă nu li se vor potrivi ? Cum se va schimba viața lor din acest moment ? Jonas are onoarea să devină „Primitorul memoriei” și pare să aibă posibilitatea să descopere secretele comunității în care trăiește. El este de-a dreptul revoltat că pentru a preveni conflictele din lume sunt privați de culori, sentimente și chiar de muzică sau dans. Toate aceste lucruri normale (poate chiar banale) pentru omul real, pentru locuitorii comunității nu reprezintă nimic. Acesta este unul dintre motivele care îl provoacă pe Jonas să decidă că oamenii trebuie să cunoască adevărul. Va reuși el să încalce protocolul și să-i facă pe cei din jurul său să iasă din tiparul impus de conducători ?

Oricât ne-am dori să nu mai existe războaie, ne-am gândit care este prețul pe care trebuie să-l plătim ? Nu cred că este o idee bună să încercăm să „uniformizăm” lumea, să o facem o oglindă care să reflecte unitatea. Totuși avem nevoie de propria personalitate, să avem dreptul să ne exprimăm opiniile și să învățăm din acțiunile noastre. Poate că generăm conflicte, dar nu ar fi lumea mai plictisitoare fără ele ? Incapabili să avem sentimente, un act de crimă va deveni banal și nu va mai reprezenta o infracțiune demnă de pedepsit. Dacă nu avem șansa să cunoaștem istoria, nu putem învăța din greșelile din trecut și astfel tot lumea va avea de suferit. Oricât de îngrădiți și controlați am fi, întotdeauna va exista o dorință de liberă exprimare. Suntem niște indivizi care au nevoie de socializare și de puterea de a-și exprima sentimentele. „The Giver” ne permite să înțelegem ce s-ar întâmpla dacă vom dori să tratăm lumea în acest fel. Este o modalitate de a ne face conștienți de consecințele unei integrări într-un tipar.

„The Giver” este o peliculă care te pune pe gânduri, dar care nu te plictisește încercând să-ți predea o lecție asemenea unui profesor. Filmul este plin de acțiune, dar și de momente impresionante poate chiar revoltătoare. Nu cred că se va plânge cineva după ce îl va vedea, chiar dacă recunosc că unele situații sunt puțin cam exagerate.

Be First to Comment

Lasă un răspuns