Labirintul: Încercările focului (filmul)

maxresdefaultPrima parte a trilogiei “Labirintul” a arătat de-a dreptul promițător și a reușit să capteze interesul cinefililor atrași de peliculele de ficțiune, dar și pe cel al oamenilor dornici să intre în contact cu o nouă poveste plină de acțiune, care se petrece într-o lume post-apocaliptică. La finalul acesteia, cei câțiva tineri care au izbutit să evadeze din imprevizibilul și necruțătorul labirint au fost recuperați de o echipă de mascați, înarmați până în dinți, ce se presupunea că sunt dușmanii celor din WCKD, și transportați într-un loc sigur. După un asemenea final era normal ca telespectatorii să aștepte plini de entuziasm continuarea poveștii, fiind totodată încâtați de trailerul spectaculos, care promitea chiar mai multă acțiune și întorsături de situație decât am văzut până acum. Voi v-ați numărat printre cei dornici să-i revadă pe Thomas și gașca sa luptându-se împotriva celor de la WCKD?

Ceea ce am remarcat și reprezintă, cel puțin din punctul meu de vedere, un mare plus al seriei „Labirintul” este dezvăluirea graduală a universului ficțional și a trecutului personajelor. Astfel că, fiecare nouă informație devine o nouă cărămidă ce contribuie la realizarea lumii gândite de James Dashner, autorul cărților care stau la baza seriei de filme. „Labirintul: Încercările focului îi readuce în atenția noastră pe Thomas, Newt, Teresa, Minmaze-runner-scorch-trialsho și Frypan. Cei cinci protagoniști par să fi ajuns într-un loc sigur, ferit de amenințarea celor de la WCKD. Aici descoperă cu stupoare că ei nu sunt singurii tineri care au fost nevoiți să înfrunte puternicul labirint. Totuși, ceea ce părea la început a fi sfârșitul calvarului se dovedește a fi doar o nouă piedică pe care Thomas și gașca lui trebuie să o depășească. Astfel, ajutați de Aris, protagoniștii reușesc să evadeze din mâinile lui Janson, mâna dreaptă a Avei Paige și să fugă în ceea ce pare a fi un deșert. Dacă labirintul a fost periculos, ceea ce a mai rămas din Pământ după venirea Arșiței este de-a dreptul cel mai negru coșmar, un ținut pârjolit și plin de pericole. Pe lângă amenințarea constantă a celor de la WCKD, cei șase tineri trebuie să se confrunte cu cei Infectați (care totuși par să nu-i atace când se află în câmp deschis, ci doar când își croiesc drumul prin numeroasele clădiri părăsite) , dar și cu supraviețuitorii dornici să profite de informațiile deținute de ei. Vor reuși să supraviețuiască pericolelor sau se vor lăsa pradă fricii de necunoscut?

scorchtrials-3-gallery-imageDacă la finalul primului film aș fi spus că simțeam nevoia de mai multă acțiune, „Labirintul: Încercările focului mi-a oferit ceea ce am vrut, dar și ceva în plus. Apariția Infectaților aduce o nouă amenințare asupra lumii, permite creșterea adrenalinei în rândul spectatorilor și provoacă spaimă. Totodată, noua peliculă ne facilitează mai mult empatizarea cu Thomas (interpretat foarte convingător de Dylan O’Brien), care pe lângă faptul că poartă pe umeri povara propriilor decizii, trebuie să-și protejeze prietenii de pericole și să-i mențină sănătoși cu orice preț. Credeți că îi este ușor să decidă dacă să-și omoare camarazii infectați sau să le cruțe viața, fiind conștient că transformarea lor în zombie este inevitabilă? Ca totul să fie și mai complicat, lipsa amintirilor reprezintă un obstacol greu de depășit pentru Thomas, ce îl face să se de îndoiască de propriile acțiuni. Pe lângă toate acestea, cum credeți că va reacționa protagonistul nostru când un aliat va întoarce armele împotriva sa?

Ca să concluzionăm, „Labirintul: Încercările focului este un film cu de toate, acțiune, suspans, chiar și dramă, reușind să satisfacă fără probleme așteptările celor dornici să-l vizioneze. Singura problemă pe care am remarcat-o și m-a lăsat cu un gust amar o constituie asemănarea dintre trilogiile de acest gen apărute în ultimii ani. Par să aibă la bază același schelet: două filme urmăresc lupta protagoniștilor împotriva celor care le vor răul, iar ultima peliculă prezintă un fel de răzbunare a personajelor pozitive prin unirea forțelor și cotropirea dușmanilor. Sunt un fel de basme, în variantă modernă, dar care nu mai urmează traseul clasic, popular, ci îi dau o notă futuristă. Lăsând la o parte acest aspect care ține strict de gustul fiecăruia, „Labirintul: Încercările focului reușește să-și încânte spectatorii ce l-au așteptat nerăbdători încă de anul trecut (nu este de mirare că a primit o notă de 7.2 pe IMDB).

 

2 Comments

 1. cris said:

  Cel mai bun film 2015.mai bun ca prima parte cu mult

  Sep 23, 2015
  Reply
  • Roxana C. said:

   Eu încă nu pot să mă pronunț legat de cel mai bun film al anului pentru că aștept The Hunger Games, dar cu siguranță e mult mai bun ca primul 😉

   Sep 23, 2015
   Reply

Lasă un răspuns