Omul-mentor

quote-John-C_-Crosby-mentoring-is-a-brain-to-pick-an-76436Pe parcursul vieții noastre trecem printr-un nesfârșit proces de evoluție atât fizic, cât și psihic. Să ne imaginăm că suntem la început o bucată de plastilină (puteți să-i alegeți culoarea după bunul-plac), în formă brută, plină de imperfecțiuni, abia scoasă din cutie. Cu timpul, intrăm în contact cu numeroase elemente, de la simple obiecte, la ființe necuvântătoare, ce par a fi acel lucru dispus să ne susțină necondiționat indiferent de cursul pe care urmează să-l alegem, și în ultimul rând la ființe evoluate asemenea nouă: oamenii, cei ce joacă un rol foarte important în modelarea noastră.

Ultima piesă a tabloului elementelor, oamenii, se află pe treapta cea mai înaltă a ierharhiei deoarece interacțiunea cu cei ce ne seamănă atât de mult în aparență ne permite nouă, bucăților de plastilină, să ne transformăm într-un model frumos, cu linii fine și cu trăsături adânc întipărite sau într-o încercare nereușită a ceea ce am visat tot timpul să ajungem. Acest echilibru între a deveni imaginea persoanei pe care ne dorim să o admirăm în oglindă sau o caricatură a ei este atât de frquotesmagil încât orice pas greșit făcut în drumul nostru, orice vorbă aruncată în treacăt cuiva care ar fi avut potențialul să ne îndrume sau orice întâmplare neprevăzută sau atent planificată în favoarea intereselor urmărite, poate conduce la destabilizarea balanței. Aici intervin acei oameni care s-au născut cu darul de a fi mentor (cel puțin asta îmi place mie să cred despre ei). Aceste ființe pot orienta, prin simpla lor prezență, prin sfaturile și intervențiile lor, o bucată de plastilină rătăcită, care pare că se îndreaptă cu repeziciune spre transformarea într-o caricatură sau într-un monstru feroce capabil să sfâșie cu tăișul vorbelor și acțiunilor sale toate elemntele care l-au rănit și l-au făcut să se acopere cu un văl al ignoranței. Prin toată această acțiune de binefacere ei nu urmăresc ceea ce mulți consideră important astăzi (și anume faimă și bani), ci sunt doar mândri să privească rezultatul muncii depuse și admirația de pe chipul celor pe care i-au ajutat.

Omul-mentor este o ființă pe cale de dispariție, dar care poate apărea în calea noastră atunci când ne așteptăm mai puțin sau când pare că nu mai avem posibilitatea să ne săpăm singuri tunelul de ieșire din groapa ce ne-a înghițit. El poate fi un prieten, o rudă, un profesor și chiar cineva care are acum statutul de necunoscut, dar care în timp își va face loc în povestea vieții noastre. Când e vorba despre o persoană cunoscută, aceasta are acces la personalitatea noastră, la gândurile, aspirațiile și poveștile ce ne definesc mult mai ușor1210mentor decât un străin, iar sarcina sa este mult mai ușor de îndeplinit. Totuși, dacă omul-mentor se dovedește a fi un profesor (cum a fost și în cazul meu, doar că prin profesoară se înțelege de fapt meditatoare), el trebuie să depășească puțin conduita impusă de meseria sa și să vadă dincolo de masca elevilor. Astfel, le poate insufla crezul propriu despre lume ca mai apoi să-i încurajeze și să-i susțină să-și contureze propria imagine a societății, a oamenilor, cât și a sinelui. Mulți ar spune că acest lucru e imposibil, că un profesor trebuie să-și facă meseria și atât, dar eu cred că cei care s-au născut pentru asta sunt de fapt cei capabili să treacă peste neajunsurile salariale și peste legile nescrise ale unui cadru didactic și să își folosească abilitățile în formarea tinerilor. Până la urmă omul-mentor este o imagine a celor cărora le-a schimbat destinul și le-a oferit acel impuls să-și urmărească visul.

În încercarea de a privi la rece parcursul nostru în viață până în punctul în care ne găsim astăzi avem posibilitatea să recunoaștem omul-mentor, cel/cea care a fost acolo în umbră și a știut să ne sprijine, să ne ofere un sfat, să stea cu sufletul la gură atunci când ne-am confruntat cu un moment stresant și să se bucure alături de noi la fiecare succes. Suntem cine suntem datorită nouă, dar și datorită celor ce au știut să ne fie aproape atât la bine, cât și în momentele de răscruce.

Be First to Comment

Lasă un răspuns