Crimson Peak – horror și nu prea

crimson-peak-1Nu pot spune că mă dau în vânt după filmele horror, mai ales că sunt și mai fricoasă de fel, dar mai urmăresc câte unul din când în când pe laptop, bineînțeles cu lumina aprinsă. De aici se subînțelege că nu se creează cine știe ce atmosferă scary, deci nu am de ce să visez urât o săptămână după. Astfel că azi a fost o premieră pentru mine să urmăresc Crimson Peak la cinema. Menționez că am văzut trailer-ul înainte, așa că stiam cât de cât la ce să mă aștept. Ingredientele “leacului meu de frică” (se pare că încă mai am în memorie ce am învățat pentru Bac) au fost: o sală de cinema, beznă și niște elemente perturbante, prin asta fac referire la niște copii care n-am idee cum Dumnezeu au intrat la film. Așadar, „curaj găină că te tai”!

Dacă prin horror regizorul, Guillermo del Toro, a înțeles apariția fugitivă a unor fantome (într-adevăr destul de înspăimântătoare și foarte bine zugrăvite), prezența unei psihopate și niște sânge, atunci am putea să clasificăm astfel pelicula. Totuși, în ochii mei Crimson Peak este un thriller, cu elemente horror și atmosferă de epocă. Filmul spune povestea unei tinere cu aspirații de scriitoare, Edith Cushing, a cărei inimă este furată de Thomas Sharpe, un străin misterios, venit în oraș cu scopul de a câștiga finanțare din partea lui Carter Cushing, pentru o mașinărie de săpat. Tânăra deține însă un secret misterios, poate vedea fantome (unele care se pare că vor doar să o avertizeze despre pericolele de la Crimson Peak). Ca urmare a unui eveniment tragic și anume moartea tatălui ei, Edith se căsătorește cu Thomas și se mută în conacul acestuia din Allerdale Hall (cunoscut și sub denumirea de Crimson Peak). Un adevărat castel, dar care se scufundă pas cu pas în pământul sângeriu și își înspăimântă vizitatorii cu zgomote ciudate și umbre neobișnuite. Ce ți-ai putea dori mai mult de la casa ta? Pe lângă mediul neprimitor, Edith trebuie să se confrunte cu sora mult prea protectoare a lui Thomas și din cale afară de misterioasă, Lady Lucille Sharpe. Când începe să intre în contact cu fantomele sângeroase, ce bântuie libere pe holurile conacului și pornește pe calea deslușirii secretelor familiei Sharpe, tânăra nou-venită simte pe pielea ei presiunea informațiilor cunoscute și boala ce pare să se instaleze. Devine un miel neajutorat, pândit cu cuțitul de lupii cei răi. Se va dovedi Edith îndeajuns de înțeleaptă și curajoasă să-și lase soarta în mâinile fantomelor (care încearcă din răsputeri să o ajute) și va reuși să scape din mâinile ucigașilor?

crimson-peakCrimson Peak este overall un thiriller bun, care impresionează la capitolele poveste și efecte (cel puțin la nivelul imaginii fantomelor). Culoarea de epocă dă peliculei o notă specială și o scoate din tiparele genului. La capitolul joc actoricesc filmul nu excelează, dar nu pot spune nici că e jalnic. Tom Hiddleston (Thomas Sharpe) se remarcă prin privirea sa goală și capacitatea de a ilustra un personaj ce oscilează între iubirea, să spunem sinceră, pentru Edith și dragostea incestuasă față de sora sa. Jessica Chastain (Lady Lucille Sharpe) interpretează cu succes o femeie rece, cu apucături ucigașe și de-a dreptul psihopată, ce este dispusă să meargă până la moarte pentru protejarea secretelor familiei. Cât despre Mia Wasikowska (Edith Cushing), personajul său se încadrează în tiparul genului horror și anume o tânără inocentă, mult prea curioasă, ce nu respectă sfaturile și avertismentele și care își face de lucru prin înfricoșătorul conac doar în miez de noapte. Doar ce se poate întâmpla? O interpretare plată, cuminte, dar nici „eroina” nu-i oferă prea multe oportunități. Chiar și ținând cont de aceste minusuri trebuie să-i dăm cezarului ce este al cezarului și să recunoaștem calitatea scenariului, abilitățile regizorului de a menține suspansul și de a contura universul arhaic, presărat cu puțin horror, sânge și dramă.

Ca să concluzionez, nu pot să neg că nu am tresărit deloc la apariția fantomelor, dar Crimson Peak este un film accesibil și celor mai slabi de înger. Cu o poveste frumos conturată, care te ține cu sufletul la gură până la sfărșit, pelicula îmbină cu măiestrie drama, misterul, romantismul și bineînțeles horror-ul, conturând un univers unic (nu degeaba a primit o binemeritată notă de 7.2 pe Imdb). Dacă v-am făcut curioși, puteți să-i dați o șansă; e destul de soft, așa că nu vă speriați.

Be First to Comment

Lasă un răspuns