Unde cauciuc nu e, confort nu e

evolution-quotes-2Cred că ar trebui să existe un moment în care, pentru câteva secunde, să ne oprim din fuga aceasta continuă prin viață și să fim recunoscători pentru lucrurile de care dispunem (fără ca măcar să fi avut vreo contribuție la existența lor). Nu știu dacă suntem îndeajuns de conștienți că astăzi avem parte de un anumit nivel de confort datorită unor descoperiri făcute cu zeci sau chiar sute de ani în urmă. Toate au avut un punct de plecare, a existat un moment când acea inovație părea de-a dreptul imposibilă, un adevărat gând nebunesc căruia nimeni nu-i dădea nici cea mai mică șansă de a ieși la suprafață. Cu toate acestea, câțiva oameni curajoși și-au pus abilitățile și imaginația la bătaie și au reușit să facă istorie, realizând obiecte sau tehnologii fără de care acum nu ne putem descurca în condiții optime.

banda-de-alergare-Elastimpex_SuperBlog-300x200V-ați gândit puțin cum ar fi arătat lumea acum dacă nu ar fi inventat cineva roata sau telefonul? Să nu mai vorbim de calculatoare sau internet. Vi se pare de-a dreptul strigător la cer, nu-i așa? Cu toate acestea, au existat timpuri în care oamenii comunicau prin scrisori pentru că nu puteau lua legătura în câteva secunde cu o persoană din celălalt capăt al țării (de capătul lumii nici nu era vorba). Este adevărat că nu suntem noi cei care decidem în ce perioadă să ne naștem, dar măcar putem să ne bucurăm și să apreciem avantajele vremii. Trebuie să recunoaștem că suntem dependenți de marile descoperiri și că acestea ne-au îmbunătățit semnificativ traiul. Poate unele elemente pot părea un punct nesemnificativ dintr-un ansamblu uriaș și astfel nu le putem recunoaște adevărata valoare. Spre exemplu, cauciucul. Un material utilizat în nenumărate moduri, de la bine-cunoscutele anvelope la benzile de cauciuc folosite pentru benzile de alergat și până la benzile transportoare (în România o firmă producătoare importantă este Elastimpex). Cauciucul a devenit cu timpul un element aproape indispensabil. Poate unii dintre voi îmi veți spune: „Dar eu nu mă folosesc de acest material nicăieri.” Nu este adevărat. Poate nu vă folosiți direct de el, dar pentru a putea dispune de diverse produse alimentare sau de uz casnic, fabricile producătoare utilizează benzi transportoare de uz general pentru a putea deplasa produsele în cadrul proceselor de producție și ambalare. De asemenea, în aeroporturi s-ar produce un adevărat haos dacă nu ar exista benzile transportoare de cauciuc. Cine ar putea să care și să E-probe-Elastimpex_SuperBlog-2015-lumea-fara-cauciuc-300x196sorteze un număr enorm de bagaje, trimițându-le către destinațiile corespunzătoare? V-ar fi plăcut să vedeți personalul aeroportului gârbovit de greutatea bagajelor, târându-se de colo, colo, îngreunând și mai mult deplasarea noastră exact în momentele în care am fi contra cronometru pentru a ne prinde cursa? Bineînțeles că nu. Într-un fel sau altul, utilizat într-o formă directă sau indirectă, cauciucul și-a câștigat locul între elementele de înaltă necesitate, îmbunătățindu-ne viața și ușurându-ne munca. În loc să transporți cu cârca, pui obiectul pe bandă și el se va deplasa în siguranță până în punctul dorit. E mult mai ușor, nu?

 

Așadar, fiind obișnuiți cu confortul oferit de tehnologie, nu ne putem imagina o viață în care aceasta să lipsească. Că e vorba de internet, telefoane mobile sau chiar cauciuc, aportul adus de ele în îmbunătățirea traiului și până la urmă chiar în evoluția omului nu poate fi dezmințit. Inovația este o dovadă progresului societății.

Articol pentru proba a noua din competiția SuperBlog 2015.

One Comment

Lasă un răspuns