America – Franz Kafka (recenzie)

cml_06_america_cprt_lt-1Adolescența este o perioadă dificilă în viața fiecărui om, o perioadă ghidată de hotărâri predominant instinctive. Orice tânăr face greșeli, ia decizii nefericite, însă chiar dacă sunt nevoiți să suporte predicile educative ale părinților, în final beneficiază de suportul lor în îndreptarea greșelilor. „America” de Franz Kafka ne prezintă o lume în care protagonistul nu beneficiază de acest privilegiu, ci este chiar judecat și pedepsit într-un mod aproape de neînțeles. Când prestigiul familiei este mai presus de unitatea ei, atunci „gura lumii” ocupă un rol hotărâtor în luarea deciziilor referitoare la membrii acesteia. Credeți că dacă ați fi aruncați  la numai 16 ani în acestă lume care pedepsește chiar și cea mai nesemnificativă greșeală, ați putea supraviețui?

Karl Rossman este un tânăr german, de numai 16 ani, trimis de părinți în America, sub forma unei pedeapse pentru idila sa cu o menajeră, soldată cu un copil. De-a dreptul încântat de numeroasele posibilități ce par să i se contureze în fața ochilor ca urmare a mutării, protagonistul vede în această oportunitate un nou început. Pe parcursul călătoriei cu vaporul își întâlnește unchiul, pe nume Edward Jakob, un cunoscut senator, care se angajează să-l ajute în procesul de integrare. Grijuliu, îi găsește un meditator de limbă engleză, îi face cunoștiință cu oameni de seamă ai societății americane și încearcă să-i îndeplinească toate poftele tânărului, permițându-i astfel să se simtă comfortabil în noul cămin. Totuși, ca urmare a unei nefericite neînțelegeri Karl este alungat din casa unchiului și este nevoit să-și găsescă singur rostul în giganticul New York. Ghidat de o inocență excesivă, protagonistul devine tovarăș de drum cu un francez (Delamarche) și un irlandez (Robinson), care nu urmăresc decât să profite de pe urma veniturilor sale. Totuși, Karl reușește să se descotoroseze de cei doi profitori la timp și ajunge să cunoască o compatrioată, ce lucrează ca bucătăreasă-șefă la Hotelul Occidental. Aici, femeia reușește să-l angajeze pe post de liftier, un serviciu destul de obositor, dar pe care tânărul nostru aflat în floarea vârstei îl îndeplinește cu brio. Din nefericire, după câteva luni fericite, lipsa de experiență, amabilitatea și rușinea excesivă, dar și intervenția vechilor amici îl provoacă pe Karl să facă greșeală după greșeală, ceea ce culminează cu pierderea locului de muncă.  Personajul ajunge din nou pe drumuri, din nou în compania tovarășilor nepotriviți. Destinul lui Rossman pare să fie presărat cu numeroase capcane pe care băiatul desprins prea devreme din propriul cămin nu reușește să le evite. Vă las pe voi să descoperiți finalul poveștii necoptului adolescent german, dar vă rog să nu-l judecați prea dur pentru deciziile sale.

Personajul lui Franz Kafka îmi amintește de Felix al lui Călinescu datorită inocenței excesive de care dau dovadă ambii protagoniști. Dacă în cazul tânărului Sima lipsa de experiență îl face să se canalizeze pe o iubire ideală, în cel al lui Karl Rossman imaturitatea îl face incapabil să vadă adevărata față a oamenilor cu care intră în contact. Tocmai acest element m-a intrigat și m-a determinat să citesc filă după filă pentru a descoperi sfârșitul poveștii fiecăruia. Este fascinant să se contureze în fața ochilor tăi destinul unor oameni care au puterea să acorde fiecărei persoane prezumția de nevinovăție, oricât de suspect par acestea la o primă impresie. Totuși, toate aceste lecții pe care Karl Rossman le învață ca urmare a impactului dur cu realitatea lipsită de strălucirea idealurilor îi permit să crească, să se dezvolte nu numai pe plan fizic, cât și psihic, fapt cei îi permite să se maturizeze, chiar dacă poate procesul este unul mai anevoios decât al majorității.

„America” de Franz Kafka este o lecție despre bunătate și greșelile unui suflet tânăr, care se dovedește prea necopt să se confrunte singur cu răutățile lumii tuturor posibilităților. Este un roman despre alegeri, despre viață și importanța „gurii lumii” în destinul lui Karl Rossman, un adolescent nevoit să respire poate prea repede aerul tare și greu al maturității.

 

Be First to Comment

Lasă un răspuns