Whiplash – un film cât o lecție de viață

images (5)Nu sunt o mare fană a filmelor premiate pe la festivalurile de specialitate. Le găsesc mai degrabă ciudate, decât demne de vizionat de către publicul larg. Totuși, mai există și excepții, iar Whiplash este una dintre ele. Filmul este, cel puțin din punctul meu de vedere, o adevărată capodoperă ce dezvăluie cutremurătoarea poveste a unui muzician care a vrut să ajungă unul dintre grei. Dar oare cât de departe trebuie să mergi pentru a-ți îndeplini visul?

Andrew Newman este un tânăr toboșar, aflat în primul an de studiu la Colegiul Shaffer. Provine dintr-o familie care nu poate să-i înțeleagă aspirațiile mărețe, pasiunea sa fiind percepută mai degrabă ca destinată la pieire. Dar pe el acest aspect nu-l afectează prea mult, ci îl ambiționează să le arate tuturor că nu va rămâne doar un alt chip în mulțimea muzicienilor și va ajunge unul dintre cei mai buni. Când Fletcher, dirijorul cel mai temut de la Shaffer, îi oferă șansa să ia parte la repetițiile Ansamblului de Studio pare că soarta începe să-i surâdă. Totuși, așteptările puștiului de 19 ani nu sunt îndeplinite, iar acesta se trezește rapid din visare când intră în contact cu adevărata față a industriei, cu metodele nu tocmai ortodoxe de motivare a intrumentiștilor și cu sacrificiile pe care trebuie să le facă pentru a putea izbuti. Astfel, realizează că numai prin muncă istovitoare, sacrificiu și sânge poate reuși. Ceea ce pot ambiția și hotărârea să provoace într-un om este de-a dreptul fascinant. Protagonistul va trece rapid de la imaginea de copil care poate fi foarte ușor atins de răutăți, la un om capabil să lupte cu toată ființa sa pentru a-și câștiga un loc printre zeii industriei. Întrebarea pe care ar trebui să v-o puneți însă este: Va reuși oare să supraviețuiască anevoiosului proces?

whiplash-movie-poster-1Whiplash spune povestea cu adevărat cutremurătoare a unui vis măreț, a unui suflet ce aspiră către reușită și către lăsarea unei amprente asupra lumii în care trăiește. Până la urmă viața nu este plină de curcubeie și bucurii, ci este pavată cu sacrificii, lacrimi și dezamăgiri. Este greu să-ți găsești adevăratul drum de urmat, însă odată ce acesta se întrezărește la orizontul privirii trebuie să fim pregătiți să facem față tuturor provocărilor și piedicilor care ne vor ieși în cale în călătoria noastră către reușită. Cam asta ne prezintă și pelicula prin destinul lui Andrew Newman, bateristul cu aspirații mărețe, ce își asumă toate aspectele vieții de muzician, atât reușitele, cât și eșecurile. El luptă pentru a-și îndeplini obiectivul suprem, renunțând la familie și la luxul de a avea prieteni sau de a iubi. Astfel, reușește în final să demonstreze că oricât de grea i-a fost călătoria către succes, a avut puterea interioară să învingă orice barieră și a arătat că într-adevăr este un muzician măreț (acel nou Charlie Parker atât de căutat de Fletcher).

whiplash-motivational-A4-poster-Scenariul nu ar fi fost nimic dacă actorii nu s-ar fi ridicat la nivelul așteptărilor. Andrew Newman este interpretat extrordinar de Miles Teller, un actor expresiv, care își asumă intergral rolul și reușește o interpretare de-a dreptul impresionantă. Asemenea personajului jucat, a fost nevoit să facă sacrificii pe parcursul filmărilor, bătăturile protagonistului fiind reale, fapt ce s-a datorat repetițiilor intense. Totuși, nu putem să-l lăsăm de-o parte pe J.K Simmons (Fletcher), a cărui interpretare denotă experiența bogată atât în plan personal, cât și profesional. O ilustrare magistrală a unui dirijor fără scrupule, care nu are mamă și tată în sala de repetiții. Personajul interpretat a devenit o altă față a lui Simmons, atât de bine și-a asumat fiecare trăire și vorbă a rolului său. Nu e de mirare că actorul a obținut nu mai puțin de 47 de premii pentru rolul lui Fletcher. Nici pelicula în sine nu s-a lăsat mai prejos, câștigând 83 de premii, dintre care trei Oscaruri.

Whiplash nu este numai un film despre viața unui viitor muzician, ci și unul despre perseverență, luptă, hotărâre și asumare. Este genul acela de peliculă pe care o revezi cu plăcere oricând și care îți ridică părul pe mână de emoție. Da, poate nu este neapărat pentru cei mai slabi de înger, dar dacă treceți peste sacrificiul trupesc al protagonistului, cu siguranță veți aprecia Whiplash la adevărata sa valoare. Dacă l-aș caracteriza în trei cuvinte acelea ar fi: incitant, captivant și adevărat.

Be First to Comment

Lasă un răspuns