În pielea unei jihadiste – Anna Erelle (recenzie)

in-pielea-unei-jihadiste-o-marturie-despre-filierele-de-recrutare-ale-statului-islamic_1_fullsize

Fiecare carte reprezintă o provocare pentru cititor datorită faptului că îi deschide porțile către lumi necunoscute. Cred că acesta este motivul pentru care m-am hotărât să citesc „În pielea unei jihadiste. O mărturie despre filierele de recrutare ale Statului Islamic” și pot spune că nu regret. Nu am fost până acum pe deplin conștientă de amploare fenomenului de racolare a tinerilor de către Statul Islamic sau alte grupări extremiste, dar povestea lui Mélodie mi-a deschis ochii.

Anna Erelle (pseudonim) este o jurnalistă de aproximativ 30 de ani care trăiește la Paris și lucrează ca freelacer la diverse publicații. Este atrasă în special de problema numărului mare de tineri europeni care decid să se convertească la islamism, plecând mai apoi în state ocupate de SI (Statul Islamic) pentru a înfăptui hegira (părăsirea pământului necredincioșilor pentro o țară islamistă). În ciuda numeroaselor contacte pe care le are cu diverși acoliți ai grupărilor extremiste, Anna își dorește să afle mai multe detalii despre fenomen, chiar să realizeze un articol în acest sens și ajunge, astfel, să se implice personal în acest proces. Își crează un personaj, pe Mélodie, căruia îi construiește o întreagă poveste de viață. Tânăra are 20 de ani, locuiește la Toulose, este convertită și din cauza faptului că simte că nu se poate integra în lumea în care trăiește ajunge să-și dorească să plece în Siria. Astfel, prin intermediul profilului de Facebook îl cunoaște pe Abu Bilel, un francez convertit, ce este membru SI și un luptător desăvârșit. Dacă la început el pare a fi doar un simplu membru al Daesh, mai apoi se dovedește a fi chiar mâna dreaptă a conducătorului grupării, Abu Bakr al Baghdadi. Relația dintre cei doi devine din ce în ce mai profundă, iar jihadistul ajunge chiar să o ceară de soție. Totuși, Anna trebuie să judece fiecare aspect al poveștii cu obiectivitate și atenție maximă pentru a nu se da de gol și a obține din partea lui Bilel informații importante, poate chiar secrete despre operațiunile desfășurate de SI. Când plecarea la Rakka pentru a se întâlni cu jihadistul devine inevitabilă, Anna pune la punct un plan pentru a respecta doar o parte din înțelegerea cu acesta, ca mai apoi să o facă pe Mélodie să dispară fără urmă și astfel să nu riște să se expună în vreun fel. Dar când socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, jurnalista este nevoită să improvizeze și ajunge în punctul în care își riscă securitatea și chiar viața. Cum se va descurca Anna în această situație limită veți descoperi singuri.

„În pielea unei jihadiste” este o carte ce dezvăluie imaginea șocantă, dar cât se poate de reală a oamenilor care decid să întoarcă spatele propriilor culturi și să îmbrățișeze fără pic de teamă principiile Statului Islamic. Extremiștii caută să atragă și să manipuleze adolescenții, care se află în plin proces de maturizare, ce se simt în unele cazuri marginalizați în societățile din care provin, încercând să le prezinte o imagine idilică a Siriei. Mulți dintre ei cad în această capcană, iar de cele mai multe ori când reușesc să realizeze greșeala pe care au făcut-o, este deja prea târziu să mai dea înapoi. Devin captivi unei culturi de o strictețe cutremurătoare, cu adepți capabili să-i urmeze credințele orbește, iar drumul lor către o eventuală întoarcere acasă devine cu adevărat imposibil. Povestea relatată de jurnalista Anna Erelle ne prezintă astfel modul de operare al jihadiștilor și pericolele care ne pândesc la fiecare pas dacă nu reușim să facem singuri distincția dintre fantezie și realitate. Riscul la care s-a expus aceasta pentru a putea prezenta un astfel de caz a fost unul enorm (de altfel numele reale ale personajelor din carte au fost schimbate, chiar și al ei fiind doar un pseudonim), fapt ce s-a concretizat în numeroase mesaje de amenințare și emiterea unei fatwa (judecată religioasă făcută de un muftiu) împotriva ei, cerându-i moartea.

„În pielea unei jihadiste. O mărturie despre filierele de recrutare ale Statului Islamic” este o autobiografie interesantă, tulburătoare și cât se poate de reală a unei jurnaliste care a riscat totul pentru scrierea sa, pentru a dezvălui mijloacele prin care în fiecare an mii, poate chiar zeci de mii de tineri sunt racolați de SI și devin mai apoi „carne de tun”. Chiar dacă opera a devenit bestseller internațional, autoarea (Anna Erelle) nu-și poate dezvălui adevărata identitate din cauza riscurilor enorme la care s-ar expune.

Be First to Comment

Lasă un răspuns