Cerşetoria îngroapă România

– Un om nu este puternic fiindcă un altul se teme de el –

Trăim într-o perioadă în care banii ocupă un loc primordial în viaţă noastră. În vremuri demult trecute se spunea că dacă eşti alături de persoanele dragi, dispui de tot ce ai nevoie. Acum, din păcate, nu se mai aplică acest principiu deoarece pentru a fi fericit şi împlinit ai nevoie de bani ca să te întreţii. Am ajuns într-un punct în care vorba amintită mai sus reprezintă doar o poveste de adormit copiii, aceia creduli şi inocenţi, care încă nu au scos nasul în lume şi nu au descoperit situaţia economică precară în care ne aflăm. Datorită nevoii constante de bani sunt oameni care au ajuns într-un punct în care dorinţa lor arzătoare îi face să nu mai ţină cont de drepturile şi libertăţile pe care orice fiinţă umană le are încă de la naştere.

Reţelele de trafic de persoane sunt un exemplu potrivit care reflectă ceea ce se întâmplă în acest moment în ţară noastră şi la ce gesturi au ajuns oamenii pentru a câştigă nişte bani. Punctul de plecare al articolului a fost o scenă pe care am surprins-o astăzi în autobuz. Doi copii au cântat două colinde şi apoi bineînţeles câţiva oameni darnici şi sufletişti le-au oferit câţiva lei. Ce mi-a atras însă atenţia a fost momentul în care o bătrânică i-a spus celui mai mare, după ce i-a dat banii, să-i dea şi celui mic partea lui. Atunci prin mintea mea au răsunat câteva întrebări pe care i le-aş fi adresat bătrânicii poate dacă aş fi avut mai mult curaj. Ea oare chiar crede că acei bani vor rămâne la cei doi copilaşi ? Sincer…eu nu cred. Oare la sfârşitul zilei cei doi vor avea ceva de mâncare sau tot “profitul” lor va ajunge în buzunarele celor care se folosesc de ei ? Din păcate acesta este crudul adevăr. Cei mai mari profită de cei mici, care nu au niciun cuvânt de spus în faţă lor şi trebuie doar să se supună. În această lume a oamenilor fără adăpost s-a ajuns să se aplice nişte “legi” specifice perioadei sclavagiste. Putem să spunem că în loc să evolueze, acestă parte a societăţii a involuat, dar poate nu doar din vina lor. Eu cred că alta ar fi fost situaţia dacă cineva, oricine care dispune de anumite puteri (financiare sau politice), le-ar fi întins o mâna de ajutor atunci când au avut nevoie. Din păcate aceşti copii ,precum cei pe care i-am amintit, suferă cel mai mult datorită situaţiei. Ei nu mai au parte de acea copilărie pe care noi, cei care ne-am născut într-o familie normală, am avut-o , cu jucării, cu vacanţe, cu cadouri şi cu Moş Crăciun. Toţi aceştia cresc şi ajung să trăiască de pe o zi pe altă, poate chiar ajung să se drogheze sau vor profita şi ei la rândul lor de alţii pentru că ei cu acestă educaţie au crescut. Acum mai nou vedem tot felul de campanii în care ni se spune să nu mai încurajăm cerşetoria, lucru care presupune să nu le mai dăm bani acestor oameni, dar dacă stăm să ne gândim puţin ne dăm singuri seama că poate în timp o astfel de politică ar merge, însă pe termen scurt aceasta doar ar înrăutăţi situaţia în care se află persoanele de care cei puternici profită.

Totodată România suferă din cauza cerşetorilor şi la capitolul imagine internaţională deoarece dacă întrebi un italian sau un francez ce ştie despre ţară noastră puţini sunt cei care o să-ţi spună despre elevii români eminenţi, ei îţi vor prezenta nemulţumirile legate de rromi sau de cerşetorii care le acaparează străzile. Culmea este că nu puţini sunt cei care se prefac fără nicio ruşine că suferă de vreo boală sau vreun handicap pentru a impresiona “audienţa” şi din cauza asta nimeni nu ştie dacă să mai creadă poveştile înduioşătoare ale cerşetorilor. Din cauza unor astfel de persoane suferim noi toţi pentru că în mintea străinilor aceste imagini defavorabile primează şi le este greu să dea dovadă de încredere în ceea ce ne priveşte. Nu sunt rasistă şi sincer nu am nimic nici cu cerşetorii (cu cei care într-adevăr au nevoie de cei câţiva lei pe care îi cerşesc de la trecători), dar vreau să scot în evidenţă această parte întunecată a societăţii pentru a le arată şi celor care nu vor să vadă că nu toţi “se scaldă” în bani.

Că să concluzionez, vreau să vă spun că nu trebuie să încurajăm cerşetoria, dar trebuie înainte de acest lucru să găsim o cale să ajutăm oamenii care au nevoie. Ne aflăm într-o perioada a sărbătorilor, când se presupune că toţi trebuie să fim mai buni cu ceilalţi însă, trebuie totodată să realizăm că noi nu-i ajutăm neapărat pe cei nevoiaşi, ci le umplem buzunarele celor care profită de pe urmă lor.

R.C

Be First to Comment

Lasă un răspuns