Oscar și Tanti Roz

oscar-si-tanti-roz-8adf

Am stat vreo două zile să mă gândesc la această recenzie deoarece mi-a fost teamă că nu se va ridica la nivelul cărţii. Volumul este pentru mine un fel de lecţie de viaţă şi face parte din acea categorie de cărţi care se termină mult prea repede. Chiar dacă prezintă o poveste tristă, reuşeşte să spună adevărul despre greutăţile vieţii prin intermediul vocii inocente a unui copil.

Oscar este un băieţel de 10 ani care suferă de leucemie, dar care are puterea să se distreze alături de prietenii săi în spitalul considerat acasă. Chiar dacă pare conştient că viaţa sa este aproape de sfârşit, totuşi vestea că va mai avea de trăit doar 12 zile îl loveşte ca un trăsnet. Din fericire, Tanti Roz, una dintre asistente, reuşeşte să-i ofere speranţă şi să-i creeze o lume nouă, dându-i posibilitatea să treacă prin toate etapele vieţii în aceste ultime zile. Prin intermediul scrisorilor către Doamne-Doamne ne sunt conturate aventurile lui Oscar şi ne sunt prezentate principalele probleme ale fiecărei etape din existenţa noastră.

Cu siguranţă nu este o carte de copii, chiar dacă la început puteţi crede că este. Tânărul Oscar vede tot ceea ce i se întâmplă mai clar decât toți cei din jur şi prin inocenţa cu care povesteşte toate situaţiile putem descoperi trăirile pe care le simte orice bolnav. El este intrigat de faptul că nimeni nu are curajul să-i spună că moare şi toată lumea îl priveşte cu milă, tratându-l ca şi cum a făcut ceva rău. Oscar reuşeşte să spună tot ceea ce gândeşte, judecându-i pe cei din jur pentru faptul că nu sunt capabili să vadă adevărul (îi spune chiar şi lui Dumnezeu că nu-l mai iubeşte pentru că nu l-a vizitat). El pare că are gândirea unui adult, dar în adâncul său sufletul de copil are nevoie de speranţă, de poveştile cu lupte ale lui Tanti Roz, de zilele petrecute alături de părinţi fără să fie privit ca un bolnav. Chiar Oscar îi spune doctorului: “Nu mai faceți pe vinovatul. Nu-i vina dumneavoastră că trebuie să dați vești proaste oamenilor, boli cu denumiri latinești și vindecări imposibile. Relaxați-vă. Stați liniștit. Doar nu sunteți Dumnezeu-Tatăl.”

“Oscar şi Tanti Roz” este o carte pe care o recomand tuturor şi sunt sigură că veţi fi prinşi de poveste. Veţi râde şi veţi plânge, îl veţi aprecia pe Oscar pentru puterea lui şi uneori îl veţi privi cu milă pentru că un astfel de suflet trece printr-o asemenea dramă, dar în final cred că veţi rămâne cu multe învăţături.

”…viaţa, un cadou foarte tare. La început, supraestimăm cadoul ăsta: credem c-am primit viaţa veşnică. După aceea îl subestimăm, ni se pare prea urât, prea scurt, mai c-am fi gata să-l aruncăm. În sfârşit ne dăm seama că de fapt n-am primit-o cadou, ci doar cu împrumut. Şi-atunci încercăm să o merităm.”

Oscar

4 Comments

 1. illusion said:

  Un din cărţile mele preferate, pe care nu obosesc să o recomand!

  Sep 1, 2014
  Reply
 2. Andra said:

  Ai dreptate, este o carte pe care o poti recomanda oricui. Si eu m-am gandit mult la povestea asta.

  Sep 5, 2014
  Reply

Lasă un răspuns